De Europese Commissie heeft Apple vandaag voor iPadOS aangewezen als poortwachter onder de Digital Markets Act (“DMA”). Apple heeft zes maanden de tijd om ervoor te zorgen dat iPadOS volledig aan de DMA-verplichtingen voldoet.
Tekst persbericht EC
Op 5 september 2023 heeft de Commissie Apple aangewezen als poortwachter voor haar besturingssysteem iOS, haar browser Safari en haar App Store. Op dezelfde dag opende de Commissie een marktonderzoek om te beoordelen of Apple’s iPadOS, ondanks het feit dat het niet voldoet aan de kwantitatieve drempels die zijn vastgelegd in de DMA, een belangrijke gateway vormt voor zakelijke gebruikers om eindgebruikers te bereiken en daarom moet worden aangewezen als gatekeeper.
Uit het onderzoek van de Commissie bleek dat Apple met betrekking tot iPadOS de kenmerken van een gatekeeper vertoont, onder andere als volgt
-
- De aantallen zakelijke gebruikers van Apple overschreden de kwantitatieve drempel elf keer, terwijl de aantallen eindgebruikers dicht bij de drempel lagen en volgens de voorspellingen in de nabije toekomst zullen stijgen.
- Eindgebruikers zijn gebonden aan iPadOS. Apple gebruikt zijn grote ecosysteem om eindgebruikers te ontmoedigen om over te stappen op andere besturingssystemen voor tablets.
- Zakelijke gebruikers zitten vast aan iPadOS vanwege het grote en commercieel aantrekkelijke gebruikersbestand en het belang ervan voor bepaalde use cases, zoals gaming-apps.
Op basis van de bevindingen van het onderzoek is de Commissie tot de conclusie gekomen dat iPadOS een belangrijke toegangspoort is voor zakelijke gebruikers om eindgebruikers te bereiken, en dat Apple met betrekking tot iPadOS een verankerde en duurzame positie inneemt. Apple heeft nu zes maanden de tijd om volledig te voldoen aan de DMA-verplichtingen zoals die gelden voor iPadOS.
Met andere woorden: Ook het marktaandeel van iPads in de zakelijke markt rechtvaardigt een strengere controle. Het is niet alleen de vendor-lockin die doorslaggevend is of de positie op de consumentenmarkt. Wedden dat bedrijven als Broadcom dit helemaal niet leuk vinden.
(bron)